Сградата е архитектурна, художествена и историческа недвижима културна ценност, с категория национално

...
Сградата е архитектурна, художествена и историческа недвижима културна ценност, с категория национално
Коментари Харесай

Ремонтират Доходното здание за над 150 000 лева

Сградата е архитектурна, художествена и историческа недвижима културна полезност, с категория „ национално значение ”

Фирма „ Гарант Строй “ ООД от Шумен ще ремонтира Доходното здание. Ценовото предложение, с което сдружението завоюва публичната поръчка, оповестена от Община Русе, възлиза на 155 883, 98 лв.. Община Русе бе подготвена да даде 155 934,05 лв. без Данък добавена стойност. Ще се извърши реституция и консервация на покрива и основните фасади на корпус „ А “, „ К “ и „ Л “ от постройката на „ Доходно здание “ и реорганизация на механически съоръжения “, като това ще стане на няколко стадия. Първи стадий обгръща фасадни работи, ВиК-площадкови мрежи и сградни съоръжения. Вторият стадий е отдаден на покривните поправки, а третият стадий на електросистемата, предава.

Физическият им статус е относително добър. Основен проблем тук е, че при предходен ремонт, истинската варова мазилка по корпус „ К ” и в оптималната степен по корпус „ А ” е била сменена с вароциментова. Това е неприемливо, защото съществуването на цимент води до нараснала киселинност, която е нездравословна за прилежащите фасадни детайли, изключително за каменните. От друга страна, образно тя е непозната, неестетична и отдалечава фасадите от първообраза.

Каменната обшивка е изпълнена от мек варовик, който е с разнообразни степени и темперамент на увреждания – от лека, повърхностна алвеолизация, до забележителна деструкция на обособени квадри. Засегната е и декоративна каменна пластика. Напълно погубен е картушът над един от входовете на ризалитите, както и други по-дребни детайли По фасадите на корпуси „ А ” и „ К ” камъкът е чистен по машинален метод, при което е погубен естествения му предпазен лекомислен пласт, което е неприемливо. Непосредствено до терена е налице развиване на микрофлора. Шестте скулптурни фигури са в положително положение.

Дограмата е неавтентична, алуминиева и е в положително положение, само че със забележките направени нагоре, в архитектурния разбор.

Покривното покритие е от ламарина. Първоначално тя на всички места е била цинкова, при последвали поправки тук-там тя е била сменена, заради обезценка или смяна конфигурацията на покривните повърхнини. При корпус „ Л ”, цинковата ламарина е сменена с поцинкована, която е почнала да кородира. На доста места се следят компрометирани връзки сред листовете ламарина, като отваряне на фалцовите съединения и обособяване от фиксиращите ги към дъсчената облицовка хафтове. На обекта са употребявани главно седящи улуци, при някои от които се следят деформации. Капандурите по куполообразния покрив са без дограма, отворите им са покрити с телени мрежи спиращи птиците, само че не и атмосферните води. Всички тези обстоятелства изясняват установените течове. Металната фигура на богинята Нике е с кърпежи и деформации.

Община Русе е упълномощила правенето на капиталов план за „ Реставрация и консервация на покрива и основните фасади на корпус „ А “ и „ К “ от постройката на „ Доходно здание “ и реорганизация на механически съоръжения. По преценка на проектантския колектив, в обсега на консервационно-реставрационните действия е включен и корпус „ Л “.

Проекта за консервация и реституция планува комплекс от ограничения по екстериора на постройката, които целят възстановяване на положението й, в същото време превеждайки я във тип, оптимално непосредствен до първообраза. В интериора не се плануват промени от архитектурно-строително естество, както и в обзавеждането. Реконструкция на техническите съоръжения е обвързвана с решение проблемите, касаещи предотвратяването на връщането на канални води в санитарните възли на равнище -3,75 при интензивни валежи; възобновяване на ефектното осветяване по фасадата на постройката и осъществяването на нова мълниезащитна апаратура.

Сградата е архитектурна (Д.В. бр. 63/73 г.), художествена (Д.В. бр. 4/95 г.) и историческа (Д.В. бр. 51/68 г.) недвижима културна полезност, с категория „ национално значение ”.

Инвестиционния план е координиран със мнение с изх. №33-НН-1282/17.08.2018 година от Министерството на културата. Издадено е позволение за градеж №514/25.11.2019 година от Главния проектант на община Русе.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР